Масаж с Вулканични камъни

Кратки факти:

 • Масажът с топли вулканични камъни е често използвано допълващо терапевтично средство при редица здравословни проблеми
 • По време на масажа с топли вулканични камъни, гладки, плоски и загрети камъни се поставят на специфични части на тялото
 • Масажът с вулканични камъни е вид масажна терапия. Използва се, за да подпомогне отпускането Ви и да облекчи състоянието на напрегната мускулатура и увредени меки тъкани в тялото
 • По време на масаж с топли вулканични камъни, гладки, плоски и загрети камъни се поставят върху специфични части на тялото. Обикновено това са базалтови камъни /базалтът е вид вулканична скала, която задържа топлина. Камъните се загряват до 54 – 62 градуса по Целзий.

Камъните се поставят:

 • Покрай гръбнака
 • На корема
 • На гръдния кош
 • На лицето
 • В дланите
 • На ходилата и между пръстите

Масажистът, може да масажира тялото Ви с топлите камъни, използвайки техники от Шведския масаж, като:

Поглаждане
Разтриване
Вибрация
Потупване
Омачкване

Понякога по време на масажа с топлите вулканични камъни се използват също и студени камъни. Студените камъни могат да се използват след топлия масаж, за да успокоят разширените от топлината кръвоносни съдове и кожата.

Всички масажи по същество попадат в категорията на алтернативната медицина. Те са често използвана, допълнителна терапия при много различни състояния.

Ето някои от ползите от масажа с топли вулканични камъни:

 1. Помага за облекчаването на мускулно напрежение и болки
  Топлината отдавна се използва за облекчаване на мускулни болки и напрежение. Тя помага да се засили кръвотока към засегнатата зона. Тя също може да премахва и намалява мускулни спазми и да увеличава гъвкавостта и обема на движенията. Терапията със студени камъни помага да се облекчи възпаление. В зависимост от симптомите, редуването на топли и студени камъни, може да е полезно за вас.
 2. Намалява стреса и тревожността
  Масажната терапия може ефективно да облекчават стреса. През 2001 година, едно проучване показва, че 10 минутен масаж подобрява функцията на сърдечно-съдовата съдовата система, включително и ударния обем на сърцето. През 1997, едно проучване показва, че 15 минутен масаж на работното място, значителна намалява стреса, по сравнение с 15 минутна почивка без масаж.
  Едно проучване от 2015 година открива, че хора, които се преминали през операция на дебелото или правото черво, изпитват по-малко болка, тревожност и напрежение, ако получават масаж след операцията.
 3. Улеснява съня
  Масажът може да замени таблетките за сън при безсъние. Проучване показва, че масажът на гърба спомага за отпускането и заспиването. Също новородени, което имат проблеми със съня, които получават 15 минутен масаж от родителите си, заспиват по-бързо и са много по-активни, позитивни и с повишено внимание, след като се събудят. Масажът съдейства да се наслаждавате но по-пълноценен сън.
 4. Помага за облекчаване на симптоми на автоимунни заболявания
  Масажът с топли вулканични камъни може да облекчи болезнени състояния, като фибромиалгия. Това е заболяване, което причинява обширна, хронична болка. Също пациенти с ревматоиден артрит биха имали полза от масаж с топли вулканични камъни. След месец масажи, те изпитват значителни по-слаби болки, имат увеличен обем на движенията, по-стабилен захват.
 5. Може да облекчи някои ракови симптоми
  Голямо тригодишно проучване, изследвало как масажът повлиява болката, отпадналостта, страха и безпокойството, гаденето и депресията в 1290 пациенти с рак. Проучването показало, че масажът и в частност Шведския , подобрява симптомите по-горе, което се счита, че е свързано с ролята на човешкото докосване
 6. Може да стимулира имунитета
  Масажът може да стимулира имунната ви система. Според едно проучване от 2010 година, еднократен Шведски масаж повлиява позитивно и веднага имунната система. Кръвни проби взети преди и след масажа, показали намаляване нивата на аргинин – вазопресина – хормон, който помага да се повиши кръвното налягане и задържат течности.

Кой би имал полза от масаж с топли вулканични камъни?

Всеки, който изпитва напрежение в мускулите, болка, страда от безсъние или стрес, би имал полза от масаж с топли вулканични камъни. Ако страдате от хронично заболяване, което причинява болка, обсъдете с лекаря си дали масажът с горещи вулканични камъни е подходящ за Вас.

Рискове и Предупреждения:
Рискови фактори
Когато се прави от обучен масажен терапевт, масажът с вулканични камъни е напълно безопасен и удоволствие. Има някои състояния, при които не трябва да се прилага. Консултиране се с вашия лекар , ако имате:

– Заболяване на кръвта и кръвосъсирването или вземате лекарства за разреждане на кръвта
– Имате изгаряния върху кожата
– Отворени рани
– Минали инциденти със съсиреци / тромби
– Хирургична интервенция в последните 6 седмици
– Счупвания на кости или тежка остеопороза
– Намален брой тромбоцити
– Диабет
– Бременност

Може тялото Ви да бъде чувствително на допир до 48 часа след масажа. Ако почувствате болка по време на масажа, споделете веднага с вашия масажист.

По материали от Интернет

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *